Wędzone produkty są bardzo smaczne, ale niestety drogie. Doskonałym pomysłem jest własnoręczne zbudowanie wędzarni. To nie tylko oszczędność pieniędzy, ale i gwarancja jakości spożywanych produktów. Warto zdecydować się na wędzarnię drewnianą, którą można wędzić także „na zimno”. Jej wykonanie jest stosunkowo proste i nie zajmuje dużo czasu. Poza tym drewniana wędzarnia znacznie lepiej trzyma temperaturę niż jej metalowy odpowiednik. Jak zrobić wędzarnię z drewna?
Jak zrobić wędzarnię z drewna – potrzebne produkty
Aby samodzielnie zrobić wędzarnię z drewna, należy najpierw zastanowić się, jakie produkty będą Ci potrzebne. Przede wszystkim trzeba zaopatrzyć się w wysokiej jakości drewno. Nie może ono być wilgotne, ani zawierać dużo żywicy. Najlepiej zdecydować się na gotowe belki konstrukcyjne, które są wysuszone, czterostronnie strugane i mają fazowane kanty. Wówczas nie trzeba kupować drewna z drzew liściastych, bowiem iglaste sprawdzi się równie dobrze. Oprócz tego niezbędne będą również kantówki, wkręty, złącza kątowe (najlepiej wzmocnione, np. marki Simpson). Na koniec przyda się także wysokiej jakości impregnat. Jeżeli wędzarnia ma stać na zewnątrz, to warto kupić impregnat Remmers z filtrem UV.
Jak zrobić wędzarnię z drewna – wykonanie krok po kroku
Przygotowanie wylewek
Jak zrobić wędzarnię z drewna? Przede wszystkim musisz zebrać wszystkie materiały i wykonać projekt. Na początku warto także przygotować na nią miejsce oraz zrobić wylewkę pod wędzarnik i palenisko. Dna wylewek najlepiej wypełnić kamieniami, a potem zalać betonem. Warto wiedzieć, że odległość między obiema wylewkami powinna wynosić mniej więcej 150 cm. Zalecane jest, aby palenisko było murowane lub żeliwne. Możesz skorzystać z już gotowych produktów, a nawet starego grilla. Koniecznie trzeba pamiętać o tym, by połączyć je z wędzarnikiem wytrzymałą rurą.
Budowa komory wędzarni
Kolejny etap wykonywania wędzarni to budowa szkieletu, do którego następnie będziemy przybijać deski. Warto wybrać szersze i grubsze elementy, aby całość była stabilna. Dobrym rozwiązaniem jest budowa wysokiej wędzarni, dzięki czemu będzie można wędzić więcej mięsa. Po budowie szkieletu należy zabrać się za wykonanie ścian. Deski mocuje się do szkieletu za pomocą gwoździ lub wkrętów. Z kolei na brzegach ścian należy zamieścić kantówki. W środku komory trzeba natomiast zamontować poprzeczki, służące do wieszania mięsa. Wędzarnia zazwyczaj ma kształt klasycznej skrzynki. Nie można zapomnieć o odpowiednim kształcie dachu, powinien on bowiem być spadzisty. Na dachu musi znajdować się komin, który będzie regulował natężenie dymu w wędzarni. Ostatnim etapem budowy jest obicie komory deskami od strony wewnętrznej i zamontowanie szczelnych drzwi. Drzwiczki również mogą być drewniane.
Jak zrobić wędzarnię z drewna – o tym powinieneś pamiętać
Podczas pracy warto zadbać o szczelność konstrukcji i precyzję wykonania. Aby uszczelnić komorę, można ułożyć lniane pakuły między poszczególnymi deskami. W innym razie dym będzie uciekał nie tylko kominem, a utrzymanie odpowiedniej temperatury może okazać się niemożliwe. Należy także pamiętać o tym, aby „przepalić” pustą wędzarnię przez kilka godzin. Oprócz tego na koniec warto także zaimpregnować całą konstrukcję, dzięki czemu posłuży ona naprawdę długo.
Skoro już wiesz, jak zrobić wędzarnię z drewna - do dzieła! Jeżeli zastosujesz się do wszystkich wskazówek, budowa z pewnością zakończy się sukcesem. Montaż własnej wędzarni to nie tylko ogromna satysfakcja, ale i niepowtarzalny smak oraz gwarancja wysokiej jakości.